ROMÂNIA
Primăria comunei Pădureni


Asezarea

Localitatea Padureni este asezata in campia de divagare a Timisului, intre bratele raului amintit si bratul Timisului mort.La o distanta de 20 km de Timisoara, resedinta judetului Timis, are ca si cai de acces soseaua europeana E.94 si calea ferata Timisoara-Moravita. Se invecineaza cu:Nord-Sag,Sud-Jebel,Est-Liebling iar la Vest-Parta.

Relieful

Comuna Padureni este asezata in zona de divagare a bratelor Timisului.Acest lucru a determinat dezvoltarea reliefului actual.La baza solului banatean se afla soclul paleozoic, fragmentat de o serie de linii de folie, cu doua directii importante (NE-SV si NV-SE). Peste ,s-au depus, in cursul erelor geolegice, o succesiune de sedimente determinate de transgresiunile marine.

In Sud, de-a lungul bratului Timisul mort, se observa grinduri, numite de locuitori "Mira" si "Saliste" cu soluri intepenite sau "tarigari".De altfel,se gasesc si zone joase, depresionare, cu panza freatica aproape de suprafata:"Balta","Fusta".

De altfel,Padureniul este situat intr-o regiune epicentrala importanta (Parta-Sag), la o distanta de 6 km. Cutremure de pamant ca cele din 1957, 1959 au fost simtite puternic in localitate.

Clima

Prin asezarea sa intre bratele Timisului, localitatea Padureni apartine tipului topoclimatic Timisoara, implicit climatului temperat-continental moderat, cu influente oceanice si mediteraneene.Datorita acestor caracteristici, zona aceasta se diferentiaza de celelalte regiuni ale Campiei Banatului.Factorii determinanti sunt: radiatia solara, durata de stralucire a Soarelui, nebulozitatea, circulatia maselor de aer, relieful.Caracteristic zonei temperate este succesiunea celor patru anotimpuri, temperatura medie anuala este de 9-10ºC.

Temperatura medie a iernii este pozitiva, adica 0,2ºC. Cea mai friguroasa luna este ianuarie, singura luna din an cu temperatura medie negativa, -1,2ºC. Celelalte doua luni au temperaturi medii pozitive: februarie 0,4ºC si decembrie 1,4ºC.Faptul ca iernile sunt blande este cauzat de desele patrunderi de aer oceanic si chiar mediteranean.Primaverile sunt timpurii,dar scurte si cu variatii mari de temperatura determinate de patrunderea ciclonilor atlantici si mediteraneeni.Verile sunt lungi si calduroase , media temperaturii fiind de 20,7ºC. Toamnele sunt cele mai lungi si cu temperaturi mai stabile decat primaverile.Temperatura medie a toamnei depaseste 11ºC .

Precipitatiile

Cantitatea medie anuala de precipitatii se apropie de media pe tara, si este de aproximativ 623 mm. Aceasta cantitate de precipitatii, mare pentru o zona de campie, este urmarea invaziilor de aer oceanic incarcat cu vapori de apa.

Cel mai ploios anotimp este vara, mai exact lunile mai-iunie-iulie, cand cad 206,7 mm, ceea ce reprezinta o treime din cantitatea anuala de precipitatii. Cea mai secetoasa perioada a anului o formeaza lunile decembrie-ianuarie-februarie, cu 129 mm, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din precipitatiile anuale.

Regimul anual al precipitatiilor face parte din tipul mediteranean, tip ce are doua maxime si doua minime. Maximul principal se inregistreaza  prin iulie cand cad 81 mm, iar maximul secundar in octombrie, cu 55 mm. Cele doua minime sunt: minimul principal in februarie cu 40,2 mm si minimul secundar in septembrie cu 47 mm

Vanturile

Vanturile care bat in aceasta zona au diferite directii si frecvente. Vanturile cu frecvente medii anuale cea mai mare sunt cele din Nord, apoi cele din Est si Nord-Vest.

 Vanturile din Nord au cea mai mare frecventa in timpul primaverii si toamnei. Cele din Est au frecventa cea mai mare in sezonul rece (toamna, iarna), iar cele din Nord-Vest  in timpul verii. Vanturile din Nord-Vest sunt o expresie a dinamicii generale a atmosferei si au o contributie foarte mare in sporirea cantitatii de precipitatii, deoarece pornesc de pe Oceanul Atlantic si aduc mase de aer incarcate cu vapori de apa. Vanturile de Est sunt o expresie a dinamicii locale. Ele se formeaza prin scurgerea maselor de aer rece din zona muntoasa, si deseori dau nastere inversiunilor de temperature, facand ca iarna sa fie mai geroasa la campie decat in regiunile inalte din Est.

Caracteristic acestie zone sunt si vanturile de SV si S care au o frecventa mai mare in sezonul rece. In timpul iernii aceste vanturi aduc mase de aer cald care ridica temperature acestor regiuni  si provoaca precipitatii sub forma de ploaie, deci indulcesc climatul acestei zone. Aducand aer cald, uneori din zona tropicala, ele contribuie la ridicarea temperaturii si la instalarea unui sezon sarac in precipitatii. Vantul de SV, austral sau denumit popular “Traista goala” este sarac in precipitatii.

Hidrografia

Teritoriul localitatii Padureni este incadrat in bazinul hidrografic al raului Timis.Acesta curge pe la Nord, la o distanta de aproximativ 5 km de vatra satului.

Bratul Timisului, Timisul mort,  trece pe la Est si Sud de Padureni, in partea de SE aflandu-se la distanta de doar 150 m de vatra satului.

Nu are un curs continuu, ci intermitent. In sezonul de primavera, prin topirea zapezii si prin cresterea cantitatii de precipitatii, bratul Timisului mort devine curs sezonier de apa. Diferitele canale de desecari ce au fost executate in perioada anilor 1965-1970 isi deverseaza apa in acest brat.


Primăria comunei Pădureni
Adresa: Str. Principală, nr. 220, jud.Timis
Telefon: 0256-411133
Fax: 0256-411104